Bogdan Ulmu ne arată jovial mâna cu care scrie eseuri delicioase despre chiftele şi sufleuri.
Bogdan Ulmu, pe
lângă faptul că îmi este prieten, posedă şi alte calităţi intelectuale
remarcabile: este regizor de teatru, scriitor serios, scriitor de umor şi
gastronom gustat de marele public. În această ultimă calitate a scris câteva
cărţi şi este realizatorul unei emisiuni de televiziune. Cea mai recentă
ispravă a sa este volumul Vina şi Vinul
gastronomiei, apărut la editura BCC Publishing din Bucureşti. L-am citit cu
maximă apetenţă.
Năstruşnicul său
reţetar alfabetic, pe lângă oarece salivaţii, mi-a produs şi multiple accese
vesele. De la alivancă la zarzavatul pentru ciorbă, vorbele
meşteşugite ale maestrului te determină să întrebi: autorul este scriitor sau
bucătar ? În cele din urmă tragi concluzia că este un metis reuşit între cele
două specii de vieţuitoare inteligente. Există şi un mic risc pe care trebuie
să ni-l asumăm: încercând să gătim după reţetele lui Bogdan Ulmu s-ar putea să
ne facem de râs în faţa invitaţilor la masă. Drept urmare, recomand ca
experienţa să fie făcută numai pe musafiri cu simţul umorului atestat.
Iată câteva perle găsite prin bucatele sale,
perle care nu mi-au rupt dinţii precum cele dintr-o scriere cu iz istoric
citită în copilărie: brânză falsă,
butoiaşe drăgălaşe, cartoafe umplute, chiftele de burtă, coasta lui Adam, drob
rapid ( a nu se consuma de către stelişti), fasolică fiartă la ulcică, ficat de cursă lungă (ideal pentru
băutorii de samahoancă), funduliţe
prăjite ( a nu se confunda cu funduleţele), gogoşele beţive, jambon festiv, macrou şui, meniu Dracula, mere pe
canapea, meniul slăbănogului, mititei măricei, parizer batjocorit, pizza
mămăligarului, pui cocoşat, spumă de vară cu aspect de iarnă, scobitori
umplute...
În caz că nu ne plac bucatele sale pentru că
suntem incurabili moftangii, autorul îşi ia o măsură de prevedere şi ne
sfătuieşte: lăsaţi mâncarea soacrei şi
interminabilelor ei rude, rânjiţi sardonic în faţa întregii familii şi plecaţi
lent spre cârciuma preferată unde se sporovăieşte în voie despre lucruri
superioare (femei) sau inferioare (alegeri).
În concluzie, cine nu citeşte Vina şi Vinul gastronomiei de Bogdan
Ulmu riscă să devină un subnutrit intelectual.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu