Manole are nuci. (Ana)Citatul zilei

La Steaua mi-a plăcut cel mai mult. (Pițurcă despre Eminescu)


Mic dicționar onomastic istoric

 

DICȚIONAR ONOMASTIC ISTORIC

 

    PEPIN CEL SCURT. Rege al francilor al cărui renume nu se trage, cum s-ar putea crede, de la statura sa mică, ci de la un zvon lansat de una dintre amantele sale.

   CAROL MARTEL. Rege al francilor, tatăl lui Pepin cel Scurt. În limba franceză, marteau înseamnă ciocan, iar Martel... ciocănel. De aici, deducem că porecla lui Pepin este ereditară.

   CAROL CEL MARE. Rege al francilor, fiul lui Pepin cel Scurt. Se pare că, în sfârșit, micile lipsuri ale familiei au fost depășite.

   ȘTEFAN CEL MARE. Domn al Moldovei care, deși era micuț ca statură (puțin peste 1,60m), se bucura de un mare renume internațional confirmat de doamnele Maria Voichița, Maria de Mangop, Evdochia din Kiev și chiar de baba Tudora Vrâncioaia.

   RADU CEL FRUMOS. Domn al Munteniei care, încă de mic, era cam zglobiu și mama sa, Vasilisa Mușat, îi spunea tot timpul: Stai frumos, puiule!  Radu a ascultat-o și a stat apoi frumos toată viața.

   APOLODOR. Adulții îl cunosc ca pe un faimos constructor din Damasc, de la care ne-a rămas și nouă un picior de pod. Copiii îl cunosc din Cartea lui Apolodor, un pinguin călător de Gellu Naum. Încă nu știm cum îl cunosc pensionarii greci nostalgici, cărora le este Dor de Apolo.

   TRAIAN. Împărat roman cu care s-a luptat Decebal și președinte al României cu care s-a luptat Elena Udrea.

 

                                                      Mihai Frunză

                                           Mare amator de onomastici

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu