Manole are nuci. (Ana)Citatul zilei

La Steaua mi-a plăcut cel mai mult. (Pițurcă despre Eminescu)


Proezie


                               PROEZIA  SALVEAZĂ  VESELIA

   Ideea lui Alexandru Hanganu de a publica un volum hibrid de proză şi poezie nu pare a fi nouă, dar este de mare efect. Proza lui Alexandru Hanganu, publicată în prima secţiune a cărţii (CASCADE), este de un tip mai mult decât special. Ea este menită să răstoarne gândirea clasică a cititorului comod. De aceea, o voi aprecia ca atare:

   ! înţeleg n-o ori multe mai cele de deşi, Hanganu Alexandru lui prozei al fan un declar mă , concluzie În. explozive de fel la cugetări multe cu fericit completate sunt cărţii Paginile. delectare propria de priva vă nu a pentru aici opresc mă ...şi Milogu Liliput, Meleaşcă Ambiel, Uşurelu Misogel, Livrel Opiniu: bizară de fel la deşi, originală de fel la este Hanganu Alexandru lui Onomastica.  etc. etc. inhibată Beluga, epilate Meduze, dioptrii cu Limbrici, brocoli de sos în Coropişniţe, pastramă cu Caliciu, virgină Clavicula: titlului perceperea la de încă surâzând sau hohotind exprima poate se hanganic şi homeric râs de amator Cititorul. bolnave noastre societăţii ale dure tarele ţintind, penetrant şi evident este Realul. ursuz pare Urmuz şi încât abracadabrant de atât uneori este Absurdul. real şi absurd dintre graniţa la plasat cerebral izvor dintr-un curg Ele. solicitante foarte sunt, scurte foarte deşi, Hanganu Alexandru lui Scrierile

   În schimb, poezia lui Alexandru Hanganu, pe care am citit-o pe nerăsuflate în partea a doua a volumului (EUFEMISME CU PICIOARE - titlu care ne duce cu gândul la proza sa) este uşor de înţeles. Este o poezie scrisă cu viguros talent, în vers clasic de o perfecţiune şi limpezime uluitoare. Dar, ceea ce etalează autorul în mod evident este umorul gingaş şi ucigător conţinut din abundenţă în aceste perle lirice. În aceeaşi poezie, autorul oscilează acrobatic între un romantism desuet şi o satiră crâncenă asupra vieţii noastre amoroase. De exemplu, în poezia DESCOPERIRE. Preferata mea din totdeauna este însă poezia ACOSTARE, pe care vă rog s-o degustaţi ca atare. Poate greşesc în mod subiectiv, pentru că alte creaţii precum CHIXMANIA, DEZROBIRE, ÎNTORS ACASĂ şi altele au o încărcătură tematică mult mai serioasă. Cititorul va avea competenţa şi libertatea să-şi facă o opinie corectă. Eu doar am semnalat câteva repere, încercând să trag concluzia că Alexandru Hanganu este un scriitor talentat, original şi multilateral dezvoltat.

                                                                                                       Recenzori:

                                                                                                  iahiM ăznurF şi

                                                                                                  Mihai Frunză

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu