Manole are nuci. (Ana)Citatul zilei

La Steaua mi-a plăcut cel mai mult. (Pițurcă despre Eminescu)


Mielul tasmanian

Mielul pică greu la stomac; vinul pică mult mai ușor... direct în picioare.

                                      MIELUL TASMANIAN
    Meluț Pripoaie a juns în piață plin de voie bună. La plecare, nevasta i-a spus:
   - Bărbate, du-te și cumpără un sfert de miel! Anul acesta, atât ne putem permite. Ai grijă să fie pulpa din spate!
   Meluț intră în prima măcelărie. Mieii atârnă în cârlige în număr de doi. Măcelarul îi aruncă priviri blânde în timp ce-și etalează zgomotos uriașele cuțite.
   - Aș vrea un sfert de miel, zice Meluț. Cu pulpa din spate.
   - Nu vindem sferturi, rostește ferm măcelarul. Vindem numai miei întregi. Nu putem să ne batem joc de ei. Sunt veniți tocmai din Australia și Tasmania. Dacă vrei un sfert, mai găsește matale trei clienți și vi-l tai în patru.
   Meluț a început să-și caute asociați în afacere. Până la urmă, a găsit. Pe baba Chivulica, vecina lui care ghicește în bobi de linte fără ochelari, pe domnul Ghiocel, un bărbat foarte brunet cu pălărie mare și pe Vasilică, pompier celibatar specialist în incendii de pădure defrișată. Măcelarul a luat din cârlige un miel tasmanian, l-a pus pe masă și cu dexteritate de chirurg emigrat în Germania l-a tăiat în patru.
   - Eu iau pulpa asta din spate, zice Meluț. Am fost primul și pot să aleg.
   - Și eu pe asta, tot din spate, zice baba Chivulica. Am fost a doua.
   - Eu vreau tot o pulpă din spate că-i mai dolofană. Am 12 copii acasă, declară vădit discriminat bărbatul brunet cu pălărie mare.
   - Eu aș lua o pulpă din față, zice pompierul Vasilică. Are mai puțin colesterol iar eu sufăr cu glicemia. Dar, vreau tot din spate. Nu pot să fiu mai prejos decât o babă care nu stinge incendii.
   - Domnilor, intervine măcelarul, mielul tasmanian nu are patru picioare din spate. Vă rog să le împărțiți pe astea! Eventual, prin tragere la sorți.
   - Ce tragere la sorți, mânca-ți-aș! zice domnul cu pălărie mare. Te învăț eu cum să faci. Dai jos din cârlige și mielul celălalt, îi tai picioarele din spate și ni le dai nouă. Apoi îi legi cu sârmă picioarele din față de la primul miel. Vei obține un miel întreg cu patru picioare. E clar?
   - Foarte clar, răspunde resemnat măcelarul care ia cuțitul și face întocmai.
    Cei patru își iau sferturile de miel cu picioare din spate și ies mulțumiți. În ușă, dau nas în nas cu Mitică, un tip gras și fălcos care lucrează la Primărie.
   - Au și miei întregi? îl întreabă pe Meluț.
   - Au. Sunt foarte frumoși. Sunt miei tasmanieni. Mai au unul singur. Grăbește-te!
   - Tasmanieni!? Cum mai sunt și ăștia?
   - Sunt dolofani și gustoși. Dar, ce este deosebit la ei este faptul că au patru picioare, toate din față. Fugi repede și ia-l pentru că n-o să mai găsești nicăieri așa ceva!
                                                                                  MIHAI  FRUNZĂ



Un comentariu: