Manole are nuci. (Ana)Citatul zilei

La Steaua mi-a plăcut cel mai mult. (Pițurcă despre Eminescu)


Cronică literară după ureche


Cățeluș cu părul creț - autor anonim

   Este poezioara pe care, în fragedă copilărie, o recitam sfios la venirea lui Moș Crăciun, pe atunci Moș Gerilă. În literatura română, tema cățelușului e destul de frecventă. Să ne amintim doar de simpaticul Bubico al lui Caragiale sau de Patrocle, drăgălașul patruped din Dumbrava lui Sadoveanu.
   La vremea respectivă, cățelușul cu părul creț îmi displăcea total pentru că era un hoț ordinar care a furat rața din coteț fără să fie pedepsit. Cum se poate așa ceva? Era needucativ și în contradicție cu morala socialistă.
   Cu totul alta a fost situația lui Zdreanță, cățelușul cu părul creț al lui Tudor Arghezi. Acesta a furat un ou și a fost aspru pedepsit. În caz contrar, îl puteam vedea a doua zi în gură cu un bou. Rolul educativ al oului fierbinte a salvat boul de la un carnagiu oribil.
   Apropo de bou, zilele trecute am văzut la televizor un celebru hoț, greu al fotbalului, care a ieșit mai devreme din pușcărie pentru că a scris un raft întreg de cărți. Toată lumea se întreabă cum a reușit performanța, pentru simplul motiv că hoțomanul nu știe să scrie.
   Răspunsul se cam subînțelege. Cărțile au fost scrise de un cățeluș flămând, cu părul creț sau fără păr- n-are importanță - care, în felul acesta, și-a asigurat o masă copioasă. Niște paparazzi invizibili l-au surprins la un restaurant chinezesc, bineînțeles cu rața-n gură.

                                                            Mihai Frunză
                                                traducător de limbă pechineză

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu