Manole are nuci. (Ana)Citatul zilei

La Steaua mi-a plăcut cel mai mult. (Pițurcă despre Eminescu)


Rondelurile rebusiştilor



Apreciatul şi neobositul rebusist Nelu Dumbravă din Roman a dat şi în patima poeziei, mai precis a rondelului. La editura Papirus Media a apărut recent cartea domniei sale intitulată Rondelurile rebusiştilor. În prefaţa volumului autorul se întreabă uşor retoric: Rondelul - specie rebusistă?, sugerându-ne discret că şi rondelul este un joc al minţii dacă ne gândim la construcţia lui în formă fixă şi la sprinteneala sa spirituală. Acesta pare motivul pentru care volumul cuprinde 90 de rondeluri, în marea lor majoritate dedicate ţintit prietenilor autorului din marea tagmă a rebusiştilor. Pana maestrului Nelu Dumbravă este mai mult decât experimentată în abordarea acestei pretenţioase specii literare. Nelu Dumbravă stăpâneşte perfect arta versificaţiei, şlefuită migălos şi presărată cu un umor fin, de maximă calitate.

   Răsfoind filele cărţii, îi găsim rondeluiţi în ordine pe brăilenii Mihai Frunză şi Ştefan Ciocianu, pe Eliade Gâldău din Târgovişte, pe Jan Niculae, redactor al revistei Rebus-TIM, pe romaşcanul Octavian Slăvuc, pe bârlădenii Serghei Coloşenco şi Ionel Şerban, pe bucureştenii Narcis Vlad Barbu, Petrică Aidimireanu şi Claudiu Sofrone, pe tecuceanul Dan Vasile Tofoleanu zis şi Dan Levant, pe timişorenii Claudia Popa şi Victor Stoian, pe băcăuanul Gheorghe Gându, pe toulouseanul Ciprian Oglan, pe Eugen Mănica din Târgovişte, pe Mihai Gherasim, celălalt redactor al revistei Rebus-Tim, pe rebusistul şi scriitorul Nicolae Rotaru din Bucureşti, pe Nicolae Şut din Dej, pe Dan Ştefănescu din Piatra-Neamţ, pe Ananie Gagniuc din Constanţa şi pe Virgil Agheorghiesei din Huşi.
   Deşi autorul scrie cu modestie în cuvântul înainte că volumul său de rondeluri nu are pretenţii literare, simţim nevoia de a-l contrazice cu vehemenţă. Cartea este o mică bijuterie care ne-a produs incontestabili fiori lirici. Din acest motiv, Nelu Dumbravă merită, alături de o bere virtuală, şi un buchet de concrete aprecieri laudative.   

Un comentariu: