COTNARI= Intru
în prima mustărie. O chelneriță slabă îmi pune în față o pastramă grasă și o
sticlă cu vin de Murfatlar.
ODOBEȘTI=
Singurul birt din târg mă primește ospitalier. Mă așez. Fața de masă este
galbenă. Chelnerul mă asigură că este așa de la grăsimea de gâscă ecologică pe
care mi-o recomandă alături de o la fel de galbenă sticlă cu vin de Murfatlar.
PIETROASA=
Cârciuma din sat este cochetă. N-au decât un singur fel de mâncare: ciulama
de pui. Gust hulpav. Puiul pare mai degrabă cloșcă. Vreau să-mi dreg gustul cu
un vin. Cârciumarul mă asigură că are în pivniță un tezaur rar cu vinuri de aur,
descoperit de el la Murfatlar.
DRĂGĂȘANI=
O cramă de lux îmi face cu ochiul. Intru prudent și cu sfială. Pe un perete
domină portretul unui tip cam încrezut. Pare un om cu bani și se numește Mugur
Isărescu. Chelnerul poartă frac și mă invită să iau loc pe o bancă sculptată cu
o emblemă națională. Îmi recomandă specialitatea casei: ostropel de homari,
stropit din belșug cu tămâioasă de Murfatlar.
PANCIU=
Aici, merg la un prieten, cunoscut rebusist. Momentul festiv al revederii
trebuie sărbătorit cu șampanie. De
Panciu?, întreb cu speranță în glas. Nu,
amice! îmi răspunde, de Murfatlar!
TOKAJ= Aflat
în Ungaria, în trecere spre Austria, străbat și această celebră podgorie. Dau
să mă opresc ca să le degust vinul. Renunț în ultima clipă la vederea unui
panou uriaș pe care scrie: Tokaj, oraș
înfrățit cu Murfatlar.
MURFATLAR= Am
ajuns aici din greșală, rătăcind drumul spre Jidvei. N-am ce face și intru în prima cramă ce-mi iese
în cale. Un vin de Murfatlar! comand cu decizie de neclintit. Chelnerul se uită
la mine chiorâș și zice: N-avem! Vă
putem oferi doar Cotnari, Odobești, Pietroasa,Drăgășani, Panciu și Tokaj !
Mihai Frunză
dezgustător de vinuri
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu