Trezia la români, de obicei, are
loc în a paisprezecea dimineață după Crăciun, pe la prânz. Ea are rădăcini
antice când, pe timpul lui Burebista, tot într-o dimineață, dacii s-au trezit
fără vii.
Trezia începe prin deschiderea
lentă a ochilor. Dacă este imposibilă, se pipăie puțin orbitele și se constată
că stângul e violet spre vânăt. De fapt, este spre soția care doarme alături, deși
ea este complet trează.
Cele două capete te dor
îngrozitor. Încerci să-l ridici de pe pernă pe cel care doare mai puțin. Este zadarnic.
Cu un efort admirabil, reușești să te întorci pe o parte. În ochiul valid, îți
apare imaginea voalată a soției care zice:
- Ce te foiești atâta, omule? Îmi
tulburi somnul de frumusețe.
- Soarele meu matinal, zici cu
miere în glas,voiam doar să te întreb dacă mai avem zeamă de murături.
- Nu mai avem. Ai terminat-o la
trezia de ieri.
- Nici de varză?
- Nici. De alaltăieri. Și, te rog,
întoarce-te pe partea cealaltă pentru că duhnești groaznic a bodegă insalubră!
- Solstițiul de iarnă al vieții
mele, zici disperat, te implor, nu mă lăsa! Am nevoie măcar de un ceai de
ghimbir.
- Fă-ți singur! Vezi că
ghimbirul e în pod! Fii atent să nu cazi pe scară, mototolule mic!
Încerci să te scoli de pe pat.
Nu se poate. Ești paralizat și creierii ți se învârtesc necontenit cu tendințe
vădit centrifugale. Deja se înserează și întunericul din cap se combină irevocabil
cu cel de afară.
- Asta e! îți zici consolat. Voi
zăcea aici până mâine. Natura umană își va face datoria și voi deveni proaspăt
fără ajutorul nimănui.
Închizi ochii, inclusiv pe cel
violet, și dai să adormi din nou, când, de afară, se aud strigăte vesele:
- Mișule, scoală, leneșule! Suntem
noi, Vasilică și Ionel. Hai să ne dregem cu o bere rece și cu o palincă toridă!
Bodega Esmeralda ne așteaptă!
Cât ai clipi, ești în picioare,
te îmbraci cu maximă îndemânare și dispari pe ușă cu mare grijă ca să nu-ți
trezești consoarta din somnul de frumusețe.
În schimb, peste cinci minute, tu te trezești bine dispus și reconfortat în
brațele insalubre ale Esmeraldei.
Mihai Frunză
master chef-liu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu