Manole are nuci. (Ana)Citatul zilei

La Steaua mi-a plăcut cel mai mult. (Pițurcă despre Eminescu)


Pseudocronică literară


Ciuma de Albert Camus

   Este un roman existențialist, apărut în 1947 la editura pariziană Gallimard. Celebrul prozator francez tratează literar cazul unei epidemii de ciumă din orașul algerian Oran.
   Ca întotdeauna, cititorul român se simte frustrat și regretă că niciun mare clasic de-ai noștri n-a scris un roman antologic despre ciuma lui Caragea. Sau despre o soacră, personaj care în mentalul nostru colectiv este asociat tot cu o ciumă. Soacra cu trei nurori  de Ion Creangă este o biată poveste cu iz de snoavă și nicidecum un monument literar. Timpul nu este însă pierdut, dar trebuie grabnic recuperat. Câteva idei stau să țâșnească.
   După cum se știe, ciuma este un cuvânt sinonim cu pesta. Pesta ne duce involuntar cu gândul la frații noștri maghiari. Ca și Buda, de altfel. Subiectul este delicat, așa că mergem pe alt fir.
   Firul ne-a fost oferit pe tavă de generoșii noștri guvernanți, care ne-au fericit cu o drăgălașă pestă porcină. Epidemia nu atacă omul, dar atacă scumpul nostru prieten, purcelușul. Porcii mor sau sunt omorâți preventiv și vreo zece ani de aici înainte, vom ține o dietă foarte sănătoasă, numai cu carne de pasăre. Aceasta este varianta optimistă, căci este posibil ca perfida gripă aviară să revină tiptil, caz în care vom apela salutar la soluția lui Grigore Alexandrescu: boul și vițelul.

                                                   Mihai Frunză,
                                   medic specialist în pesta dentară


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu